I Rostock finns mycket att göra och upptäcka. Här kan du bland annat strosa runt i området kring Kröperliner Tor Vorstad på kvällen, där du finner ett flertal mysiga caféer, restauranger och barer. Gillar du att shoppa är det gågatorna kring Neuen Markt och Universitetsplatsen du ska besöka. Rostock har även ett zoo, vackra kyrkor, såsom medeltida Mariakyrkan, och en trevlig badstrand i stadsdelen Warnemünde som alla är väl värda ett besök.

Vill du fortsätta utforska delstaten Mecklenburg-Vorpommern så kan ett bra stopp vara huvudstaden i regionen – Schwerin. Staden ligger på Mecklenburgska sjöplatån vid den södra änden av Schwerinsjön. Vid sjöns strand finns ett vackert sagoslott med tusenåriga anor och stadskärnan är nyklassisk från 1800-talet, även om själva staden är den äldsta i Mecklenburg. Växjö är Schwerins vänort i Sverige och från Rostock är det sju mil till staden.

Det finns flera gamla hansastäder som varit svenskstyrda i regionen. Viktigt att komma ihåg är att många tyska städer blev förstörda under andra världskriget. Dock har städerna rustats upp i rask takt, vilket även märks i Stralsund och Greifswald. Stralsund var den viktigaste staden för Sverige på kontinenten och har alltid präglats av handel och sjöfart. Här finns även Ozeaneum, ett akvarium som berättar om Östersjöns historia. Till Stralsund tar det knappt en timme från Rostock.

Müritz är Tysklands näst största sjö och skapades under senaste istiden. Sjön ligger knappt 1 ½ timme söder om Rostock och öster om sjön finns också en nationalpark med bokskog och 130 sammanlagda små sjöar. Platsen är även ett paradis för fågelskådare då många storfåglar häckar här, exempelvis havsörn och trana. Här finns även möjlighet till paddelturer samt cykel- och vandringsleder för den som är naturintresserad. Du kan även besöka den lilla staden Waren som har ångbåt och medeltida stadskärna innan du åker tillbaka till Rostock och tar färjan tillbaka till Trelleborg eller Gedser.